Irodalmi tényekről és fikciókról sokszemközt

  • 2022. június 10. (péntek) 18.10
  • Dugonics tér, színpad
 

Vendégünk Milbacher Róbert író, irodalomtörténész, beszélgetőtársa Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.

 

 
 

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy ,,gondolta a fene”? Az elmúlt években szépíróként is jelentkező nagyszerű irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. A könyv célközönsége a középiskolai magyartanárok, a diákok és az irodalom iránt érdeklődő olvasók. A Legendahántás leginkább a XIX. század első fele szerzőinek (Kölcseytől Petőfin át Aranyig) jól ismert és a nemzeti kánonban (közoktatásban) szereplő műveinek újszerű értelmezési lehetőségeit mutatja be. Szó van benne a Hymnusról, a Szózatról, a Nemzeti dalról, a Toldiról, a magyarok istene képzetről stb. Általánosságban olyan megcsontosodott állításokat jár körbe, amelyeket mára a tudomány megcáfolt. Az egyes írások tudományos kutatási eredményekre építenek, de közérthetően és humorosan közvetítik azok főbb meglátásait. A könyvet gazdag képanyaggal illusztráltuk. (Magvető Kiadó)

 

 
 

Sutyorka község postahivatalában éli mindennapjait Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója és arany okleveles távírásza, valamint barátja, Flambi Sanyi, a rövidlátó postás. A napjaik meglehetősen eseménytelenül telnek.
Nyugalmukat Regenyei Réka, a község hivatalos madárfelelőse szakítja meg, aki egyik napon döbbenten tapasztalja, hogy reggelre az összes madár eltűnt a környékről. A két barát azonnal Réka segítségére siet.
A nyomozás során kiderül, hogy Szent Gérce király szobra is eltűnt, és a gyanú egyre inkább az Enyveskezű Útonállókra terelődik. Kalandos útjukról, Tibike egyre színesedő és egyre végeérhetetlenebbnek tűnő részletekkel számol be a nagyvilágnak, így adva át tetteik hírét az örökkévalóságnak…

 

 

A nagy kanizsár összeesküvés, Herbszt László rajzaival – a könyv kapcsán Milbacher Róbertet 2022-ben jelölték az Év Gyerekkönyvírója-díjra 6-12 éves korosztály kategóriában.

 

Pótincza Vendel egyik reggel hiába keresi a kedvenc zoknijának a párját, mert az szőrén-szálán eltűnt. Elhatározza, hogy utána jár a dolognak. Felkerekedik, de csak a Három Gesztenyékig ér, ahol elnyomja az álom. Amikor felébred, már az álom birodalmában jár, ahol megismerkedik Bambalínóval és Kukkabakkával. Együtt folytatják az útjukat Kenterföldéig, ahol rettenetes igazságtalanságok történnek, amióta a kanizsár Karakórum az évszázados hagyományokat semmibe veszi.

 

Kapcsolódó esemény:
Milbacher Róbert dedikál

Ajánló:
Népszerűsíthető-e az irodalomtörténet? (Tiszatáj online)
„Szóra bírjuk hunyt mestereinket” (Népszava)
Katona Alexandra: „mennyi stop az annyi stop”. Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet (Tiszatáj online)