Lőrincz Teréz: Dél

  • 2022. június 8. (szerda) 17.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti közösségi tér
 

A Fekete Sas Kiadó gondozásában megjelent verseskötet bemutatója

Lőrincz Terézzel Bécsy Ágnes irodalomtörténész és Mihályi Katalin újságíró beszélget.

 

 

Intellektuális líra ez, fegyelmezetten analitikus, de láttató eredményében tökéletesen érzéki és diszkurzíve lefordíthatatlan. A magyar költészetben szokatlan mértékben integrálja az imagizmus hozadékát; ott sejlik hátterében Pilinszky szikársága, Rónay György művelt példázatossága, Nemes Nagy Ágnes és Rába György okosan érzékeny klasszikus csiszoltsága – egészében mégis tökéletesen független, „hatás alatt nem álló”, szuverén költészettel szolgál a kötet, mely mindazonáltal bőséges intertextuális hagyományi hálót sző maga köré a Szentírástól és a görög antikvitástól a perzsa–arab klasszikus hagyományon át Jókaiig, Aranyig és a Bácska meg a delibláti puszták hangfoszlányaiig. (Bécsy Ágnes)

 

 

1961 őszén születtem Szabadkán. Gyermekkorom, fiatal éveim helyszíne a délvidéki gazdag, soknemzetiségű régió. A tenger gyermekkori kirándulások nyomán meghatározó élményem. Dalmácia és az Adria világa lélekben egyik legszeretetreméltóbb emlékképem. Amennyiben irodalmi területre kellene hivatkoznom, élményforrásra,akkor a szellemiségében mediterrán irodalmat jelölném meg: Camus, Pessoa, Kavafisz. Ők a szívemhez legközelebb állók.
Az ELTE magyar–esztétika–filozófia szakán végeztem és 1986 óta a közoktatásban dolgozom. A tanári hivatás számos területén kalandoztam: alapítványi iskola, nemzetiségi gimnázium, kollégiumi tanár, általános iskolában is dolgoztam, felnőttoktatási tagozatokon, szakközépiskolákban és általános gimnáziumokban. Az írást az élettapasztalatok összegezésének is tartom, ezért elsőként az életfeladatokban kellett hosszan elidőznöm, mire hitelesnek éreztem magamat ahhoz, hogy verset írjak.
2019-ben jelent meg a Fekete Sas kiadónál az első kötetem, addig a Vigilia közölte verseimet, újabban a Magyar Szó meglehetős rendszerességgel közli költeményeimet a Kilátó rovatában.