„Ó, ti fiúk, barnák, szőkék…”

  • 2022. június 15. (szerda) 16.30
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti közösségi tér
 

Fotó: nagyhaboru.blog.hu

„Ó, ti fiúk, barnák, szőkék…” A 46-os gyalogezred első világháborús emlékezete (kiadó: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat)

A könyvről Kukkonka Judit, a Somogyi-könyvtár munkatársa , Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Pintér Tamás, a kötet szerzője beszélgetnek.

 

 
 

Kötetünkben a cs. és kir. 46. gyalogezred első világháborús hadiútját és mai emlékezetét kívánjuk bemutatni. A Nagy Háború egyik legmegbízhatóbb osztrák–magyar alakulatának tekintett ezredet az általános hadkötelezettség elve alapján Csanád, Csongrád és Torontál vármegyék férfi lakosságából sorozták. Innen kerültek ki a kötetünk címében szereplő „fiúk”, akiknek Juhász Gyula a Negyvenhatosok című költeményében állított örök emléket. Az itteni településeken ma élők az ő leszármazottaik. A Csongrád–Csanád megyei identitás része az egykori 46-os ezred és az abban küzdők emlékének a megőrzése és ápolása. Ehhez kívánunk a kötetünkkel is segítséget nyújtani. (nagyhaboru.blog.hu)

Ajánló:
A Nagy Háború írásban és képben

A kiadást támogatta a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap. Kedvezményezett a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat „A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése” című projekt TOP-5.3.2-17-CS1-2020-0001