Rendhagyó óra: A kínai geopolitikai gondolkodás

  • 2023. június 5. (hétfő) 13.20
  • Eötvös József Gimnázium (Csongor tér 1.)
 

Dr. Horváth Levente Kína- és Eurázsia-szakértő gimnazistáknak mutatja be A kínai geopolitikai gondolkodás – „Egy övezet, egy út” kínai szemszögből (Pallas Athéné) című kötetét – Lévai Ferenc újságíró (SZTE NKI) kérdéseire válaszolva.

 

 
 

A 21. századra az „atlanti korszak” 500 éves időszaka lassan lezárul, és az eurázsiai korszak veszi kezdetét, amelyben Kína igen jelentős szerepet kap. Az új világrend formálódása során nagy átrendeződések zajlanak. Ahhoz, hogy világosan láthassuk a geopolitikai változások mozgatórugóit, összefüggéseit, és Magyarországot is megfelelően pozicionáljuk, fontos, hogy megismerjük az új vezető nagyhatalmak gondolkodásmódját.
Horváth Levente egykori sanghaji főkonzul, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöki főtanácsadója, jelenleg a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ igazgatója tapasztalatait, tudományos kutatásait felhasználva, kínai forrásokra alapozva kötetével új szempontokat és egy teljesen új geostratégiai szemléletet ad. A szerző a konfuciuszi tanításokon alapuló, 5000 éves kultúrával rendelkező Kína szemszögéből mutatja be a 21. század egyik legnagyobb multilaterális együttműködését, a kínai „Egy övezet, egy út” kezdeményezést, amelyről eddig átfogó, magyar nyelvű könyv vagy tanulmány még nem készült. (Pallas Athéné)