• 2024. június 14. (péntek) 17:30
  • Dugonics tér, színpad

Mártonffy András: 11 éjszaka

Mártonffy András 11 éjszaka (Trend) című regényének bemutatója

A szerzővel Timár Kriszta újságíró beszélget. A program a Timár Kriszta Könyvklubja sorozat része.



Fülszöveg: A rendszerváltás elbizonytalanító időszakában az önkormányzattól kijáró gondozó, Győző elrabolja a kilencvenéves Kamillát, mivel mindennél jobban vágyik egy biztonságot jelentő, ,,igazi” nagymamára. A sokat látott öregasszony gyorsan alkalmazkodik a helyzethez, hiszen nemcsak saját életének pusztító traumáit és a század nagy háborúit vészelte át, hanem a tragikus sorsú Brenner József (Csáth Géza) egykori tanítványaként már nagyon fiatalon szembesült az élet dermesztő oldalával. Kamilla tíz éjszakán keresztül kénytelen mesélni a mentális problémákkal küszködő Győzőnek, akit lassan maguk alá gyűrnek az egyre riasztóbbá váló történetek.
Mártonffy András második regényében egy különös ,,párbaj” szemtanúi lehetünk gondozó és gondozottja között: csatározásuk során a 20. század tébolyult valósága összemosódik a mesék bizarr világával.

Mártonffy András 1972-ben született Budapesten. A hetvenes és a nyolcvanas éveket a Moszkva tér vonzáskörzetében töltötte: a Városmajorban és a Vérmezőn élte a lepusztult budai bérházak kulcsos gyerekeinek életét, kamaszként pedig a félig még romos Várban keveredett életveszélyes kalandokba.

Angolnyelv- és irodalomtanári, később humánpolitikai diplomát szerzett, aztán a céges tréningek öntörvényű világában dolgozott, majd áttért az életvezetési coaching területére. A tréningezés során szerzett tapasztalatai alapján írta meg Én, Sándor Erik – Egy pszichopata emlékiratai-című, első regényét. Az emberi érzéketlenség és gátlástalanság szokatlanul kendőzetlen ábrázolása kompromisszumok nélkül jeleníti meg egy nárcisztikus szektavezér legbelső motivációit és gondolatait.

A 11 éjszaka – a szerző saját élményeiből táplálkozva – a régi bérházak titokzatos valóságában játszódik. A két világháború borzalmai sajátosan keverednek benne a zavarodott elme pszichológiájával és a tíz szokatlan történet felkavaró, riasztó atmoszférájával.

Timár Kriszta, a Délmagyarország újságírója közel 10 éve ír olvasmányélmény alapú könyvajánlókat a lap internetes felületére, így próbálva népszerűsíteni az olvasást. Tavaly ősszel közös projektbe fogott a Somogyi Könyvtárral: október óta ingyenes könyvklubot tart a bibliotékában, ahol minden hónapban más-más könyvet olvasnak együtt az érdeklődőkkel, majd azt, illetve az abban boncolgatott témákat a klubülésen közösen kibeszélik. Három alkalommal már szerző vendége is volt a könyvklubnak: Borbás Edinával, Lakatos Leventével és legújabb könyvének főszereplőjével, Kiara Lorddal, illetve Iglódi Csabával is találkozhattak személyesen a könyvklubosok és az írókat közvetlenül is kérdezhették műveikről. A könyvklub hírlevelére a Somogyi könyvtár oldalán keresztül lehet feliratkozni, ebben minden klub időpontjáról, vendégéről és közös olvasmányáról tájékoztatják a tagokat.

Kapcsolódó esemény:

Mártonffy András dedikál