• 2024. június 11. (kedd) 16:30
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), alagsori klub

Erőszak és megszállás 1918–1920-ban

Marosvári Attila három friss kötetének bemutatója. Meghívott vendégek: Marosvári Attila történész-levéltáros és Gellért Ádám nemzetközi jogász, az Erőszakkutató Intézet ügyvezetője. A beszélgetést vezeti: Tóth Marcell történész-doktorandusz; levéltáros.



A vidék lázadása 1918 őszén. Erőszak és hatalomátrendeződés Csanád vármegyében

Fülszöveg:

Mi vezetett az addig precedens nélküli 1918. novemberi erőszakhullámhoz Csanád vármegyében?
Marosvári Attila nemcsak az okokat azonosítja, hanem bemutatja az erőszak kitöréséhez vezető feszültséggócokat, az elkövetőket és az áldozatokat, meghatározza azokat a motívumokat, amelyek a bűncselekmények mögött meghúzódhattak, illetve áttekinti azokat az állami és helyi intézkedéseket, amelyek az erőszakhullám megfékezését célozták.

A szerző szerint az őszirózsás forradalommal párhuzamosan zajló vidéki erőszakhullám az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlására reflektáló, hirtelen kirobbanó, alapvetően spontán jellegű, reaktív motívumokból (ösztönösség, ál- és rémhírek, úrellenesség, antiszemitizmus, igazságtétel) táplálkozó eseménysorként értelmezhető, amelynek hátterében kezdettől megjelentek azok a proaktív indítóokok is (földéhség, bérkövetelések, nemzetiségi törekvések), amelyek 1918–1919 fordulóján már egyértelműen tematizálták a falvak lakóinak gondolkodását.
A Csanád vármegyét érintő források mélyreható elemzése révén a szerző számos megállapítást tesz, amelyek nemcsak árnyalják, de nem egy esetben teljesen új megvilágításba helyezik a történeti kutatás 1918. őszi, vidéki eseményekről alkotott képét.



Vérengzés Apátfalván (1919. június 23-24.)

Fülszöveg: 

1919. június 23-án reggel mintegy kétszáz elkeseredett apátfalvi parasztember meglepetésszerű rohammal szétkergette a községükben rekviráló román katonákat. Az első összecsapásnak két magyar és három román áldozata volt. Aznap délután román katonai alakulatok vették körbe a Csanád vármegyei községet, és tisztogató akcióba kezdtek. Lázadókat keresve házról házra jártak, és kíméletlenül agyonlőttek mindenkit, akiben ellenséget láttak. A két napon át folyó megtorló katonai műveletnek harminc halálos áldozata lett, további kilenc apátfalvi pedig a vérengzéssel összefüggő okok miatt vesztette életét, közülük ketten később, romániai fogságban. A megtorlás részeként nyolcvanhét embert előbb Békéscsabára hurcoltak, majd többségüket Romániába vitték, ahol katonai bíróság elé állították őket. Az utolsó elítéltek csak 1924-ben térhettek haza.

De mi történt valójában Apátfalván? Mi váltotta ki a románok véres megtorló akcióját? Marosvári Attila történész zömmel eddig ismeretlen források alapján mikrotörténeti alapossággal, szinte óráról órára rekonstruálja az eseményeket. Fény derül az apátfalviak lázadását kiváltó kíméletlen rekvirálás részleteire, a helyiek ellenszegülésére és a községben rekviráló román katonai alegységek megtámadására, majd a brutális kegyetlenséggel végrehajtott megtorlás részleteire. A szerző bemutatja az apátfalvi áldozatok halálának körülményeit, a község totális kifosztását, a helyi lakosság kollaborációját, az elhurcoltak kálváriáját, majd az események utóéletét és máig ható emlékezetét.

A román megszállási politika Magyarországon (1919-1920)

Fülszöveg:

Az 1919–1920-as magyarországi román katonai megszállás története máig feldolgozatlan. A témát érintő munkák alapvetően az eseményeket rögzítik, s csak elnagyolt képet nyújtanak arról, hogy milyen megfontolások alakították a román megszállási politikát.

Marosvári Attila – főként a legtovább megszállt Tiszántúlra, s ezen belül Csanád vármegyére fókuszálva – a korabeli diplomáciai iratok, levéltári források és sajtóanyagok alapján elsőként tekinti át átfogó jelleggel, hogy miként rendezkedtek be a románok ezeken a területeken, milyen igazgatási rendszert építettek ki, és ennek tér- és időbeli változásai hogyan függtek össze az 1916-os bukaresti titkos szerződésbe foglalt román területi igényekkel, valamint a párizsi békekonferencián zajló eseményekkel.

Többek között arra keresi a választ, hogy milyen elvek alapján történt a román katonai és polgári megszállási zónák lehatárolása, ezek miként változtak és mik voltak a sajátosságaik, hogyan nézett ki a rekvirálási rendszer, miként jutottak el a románok a magyar területek szervezett kifosztásáig, milyen védekezési stratégiákat alkalmazott a lakosság a károk mérséklése érdekében, illetve mik voltak az erőszaktrendet befolyásoló tényezők.

Mindezek alapján, az eddigi ismeretekhez képest egy jóval differenciáltabb megszállási politika képe bontakozik ki, amely több szempontból is új megvilágításba helyezi mindazt, amit a magyarországi román megszállásról tudtunk.