• 2024. június 16. (vasárnap) 18:15
  • Dugonics tér, színpad

Géczi János: Cholnoky-történetek

Géczi János Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből (Kalligram) című könyvének bemutatója

A szerzővel Bencsik Orsolya író, az SZTE BTK oktatója beszélget.

Fülszöveg: Géczi János prózafüzérében a Cholnoky-család három fitestvérének, a két írónak és a geográfusnak a regényes közös históriáját olyannak láthatjuk, mint a veszprémi viharok és a Buhim-völgyből érkező járókelők által megtépett plakátot, amelynek értelmet az egymás alól előtűnő betű- és képrétegek, valamint a felvillanó fehér foltok együttese ad. Mi az, amiről szabad beszélni egy családtörténetben, s mi, amiről nem szólhat a történetben szerepet vállaló szerző?A kötet anyaga Géczi korábbi vállalkozásának, a Tiltott Ábrázolások Könyvének elszórt részleteiben 1994 és 2009 között jelent meg. További roncsolódás után, újabb alkalmi tablóként érdemes kézbe venni. 

Géczi János (1954) költő, író. Balatonalmádiban él. A szegedi József Attila Tudományegyetem biológia szakos hallgatójaként diplomázott, első versei a Szegedi Egyetem, illetve a Tiszatáj című lapban is megjelentek. A Szegeden 1979-ben kiadott Gazdátlan hajók című antológia egyik szerzője. Legutóbbi regényét, a Cholnoky-történeteket a Kalligram Kiadó adta ki.

 

Bencsik Orsolya (1985, Topolya, Jugoszlávia) író, irodalomszervező, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék adjunktusa. Három szépirodalmi könyve, egy műfordítás kötete és egy tudományos monográfiája jelent meg. Vajdasági magyar irodalommal és újabban gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozik. Szegeden él.

 

Kapcsolódó esemény:
Géczi János dedikál