• 2024. június 16. (vasárnap) 16:00
  • Dugonics tér, színpad

Könyvheti térzene a Fricsay Fúvószenekarral

A 2000-ben megalakult Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Szeged város életének meghatározó színfoltja.

Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, Szeged

A 19. és 20. század folyamán Szeged igen jelentős szerepet töltött be a magyar fúvószenei életben. Köszönhető ez Kraul Antal, Müller József, Feix Adolf, Figedy-Fichtner Sándor és Fricsay Ferenc áldozatos munkájának. Számos jelentős fúvószenekar működött Szegeden egészen a rendszerváltozásig, amely sajnos magával hozta ezen együttesek feloszlását. Az így keletkezett űrt pótolja a 2000-ben megalakult Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar. 

A zenekar tagjai olyan Szegeden tanuló, dolgozó, többségükben amatőr zenészek, akik bár nem léptek zenei pályára, komoly elhivatottsággal állítják a fúvószenekar szolgálatába több éves, esetenként évtizedes zenekari tapasztalatukat. 

Az együttes repertoárján – egy fúvószenekar esetében elengedhetetlenül – „klasszikus” fúvószenekari indulók, könnyű- és komolyzenei átiratok, filmzenék szerepelnek. Céljuk a magas színvonalú, koncert-fúvószenekari hangzás megszólaltatása. E fiatal együttes arra törekszik, hogy eddigi repertoárját igényes és változatos darabokkal bővítse, valamint, hogy szakmailag biztosítsa a zenekar minél hosszabb és tartalmasabb jövőjét. 

Számos városi rendezvényen látható és hallható a fúvószenekar, mely mellett évente két fő koncertet adnak egyet tavasszal, s egyet adventkor. Rendszeres résztvevői az Ünnepi Könyvhét programsorozatának, illetve minden év augusztusában megrendezik a már hagyományosnak mondható Szegedi Fúvószenekari Fesztivált. Ezeken kívül a régióban és az országban megrendezésre kerülő fúvószenekari találkozók állandó résztvevői.

Az együttes több ízben megmérette tudását, minősült, melyet mindig sikeresen és eredményesen abszolvált. 2011-ben a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetségénél (WASBE) „A” kategóriában arany, 2012-ben ugyanennél a szervezetnél „B” kategóriában ezüst fokozatban minősült. 2015-ben a Demecseri Fúvószenekari Fesztivál és Versenyen, „C” kategóriában kiemelt arany minősítést nyert el. 2018-ban, szintén a WASBE által szervezett Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen, Prágában arany diplomát szerzett az együttes. Nagy elismerése a zenekarnak, hogy a 2019. évi, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által szervezett balmazújvárosi versenyen elnyert I. helyezés mellett, napjaink egyik legkiemelkedőbb fúvószenekari zeneszerzőjétől, Jacob de Haantól megkapta azt a különdíjat, mely az általa szerzett mű legjobb minőségben való eljátszásáért járt. Szintén 2019-ben az I. Mórahalmi Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen, haladó kategóriában I. helyezést ért el a csapat. Kiemelkedik a 2023. évi Debrecenben rendezett IV. Bekton Nemzetközi Fúvószenekari Verseny, amelyen első helyezést ért el a formáció, illetve elnyerték a verseny nagydíját is.

A zenekart Gyimóthi Zoltán, Kölcsey-érmes karmester vezényli, aki 2010 óta áll az együttes élén. Rendszeresen részt vesz a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetsége WASBE és a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség karmesterkurzusain. 2024-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Nívó-díjában részesült.

Fotó: Az együttes a IV. Nemzetközi Bekton Fúvószenekari Versenyen. 2023. Debrecen. Fotó: Bartók Edit