• 2024. június 16. (vasárnap) 16:00-19:00
  • Dugonics tér, vendégsátor

Vendégsátorban a Cuháré

A Dugonics téren vendégsátorban bemutatkozik a Cuháré.

Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület Szeged

A Cuháré Táncműhely 2004-ben alakult felnőtt táncosokból Szegeden, akiknek igényünk volt a kreatív közösségi életre, színvonalas mulatásra és mulattatásra. Az azóta eltelt időben folyamatosan fejlődött, s ma már további három néptánccsoportban (Cuháré Süvölvények, KisCuháré, Sziktaposók) közel száz fővel folyik műhelymunka. 

A Táncműhely, majd a kapcsolódó Népzenei Műhely és a Népművelő Műhely lett az alapja a 2006-ban bejegyzett Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesületnek. Az egyesület az egyik legaktívabb résztvevője Csongrád-Csanád vármegye népművészeti, néptáncos életének, folyamatosan szerveznek mindenki számára elérhető rendezvényeket vármegye szerte. Rendszeresen tartanak élőzenés, tánctanítással egybekötött táncházakat, akkreditált továbbképzéseket, online előadásokat. „Rendhagyó énekóráik” által éves szinten több száz általános iskolás gyermek ismerkedhet meg a népzenével a néptánccal, a magyar népi kultúrával.

Megalakulásuk óta folyamatos az együttműködésük a környékbeli néptáncegyüttesekkel és a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttessel. 

Minden évben megtartják az együttes alapítójának emlékére szervezett Kovács Zoltán Jótékonysági Emlékestet, mely a vármegye néptáncegyütteseinek és zenekarainak színvonalas seregszemléje.

Létrehozói és házigazdái a Farsangi Cuháré – Szegedi Népviseletes Bálnak a vármegye szinte minden néptáncegyüttesét és további érdeklődőket is megmozgató közösségi eseményének.

A járvány elmúltával Szegeden elsőként szerveztek nagysikerű teltházas (többtermes) táncházat, ahol egy helyen egy időben több teremben szólt élő népzene, folyt a tánctanítás, s a táncházas közönség kedvére válogathatott a programok közül.

Az Egyesület tagja a Martin György Néptáncszövetségnek, ami az amatőr néptáncegyüttesek országos szakmai szövetsége. 2021 óta a Hagyományok Háza Csongrád-Csanád vármegyei stratégiai partnereként végzik a munkájukat. További főbb támogatóik a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap.

A Cuháré Táncműhely 2024 őszén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, s ekkor tartják a Cuháré-20 rendezvénysorozatot.