• 2024. június 15. (szombat) 17:00
  • Dugonics tér, színpad

Csirmaz Luca: Mintatörés

Az Ünnepi Könyvhét vendége Csirmaz Luca pszichológus és kutató, akinek a közelmúltban jelent meg első, Mintatörés – Az érzelmi magánytól a biztonságos kötődésig című könyve (Libertine). 

A szerzővel Timár Kriszta újságíró beszélget.

 

Fülszöveg: Futóhomokanya, önelhagyás, betegségelőny – csak néhány azok közül a jelenségek közül, amelyek az érzelmi magány mögött meghúzódhatnak. A Mintatörés nemcsak az ezek alapján kialakult kötődési mintázatok lélektani hátterét mutatja be, hanem azt is megváltoztatja, ahogyan eddig a pszichológiai könyvekről gondolkodtunk.
Az út izgalmas felismerésekkel van tele: sorra kell vennünk a szüleinkkel, a világgal és az önmagunkkal való viszonyunkat is ahhoz, hogy megértsük, miért alakultak ki azok a mintázatok, amelyek mentén újra meg újra kapcsolódni próbálunk másokhoz, többnyire sikertelenül. Az önvizsgálatot Csirmaz Luca versei és novellái is segítik, emellett a pszichológus szerző bepillantást enged a saját harcaiba, megélésébe is, hogy önnön példáján keresztül is azt üzenje: a szeretésbe nem kell belehalni.

Csirmaz Luca pszichológus, kutató és gyakorlati segítői munkát végző szakember, aki az online térben PszichoLive néven oszt meg edukatív tartalmakat közel 60 000 követőjével. Az emberi lélek és a személyközi kapcsolatok mibenlétét vizsgálja, kutatóként szorongáscsökkentő intervenciók fejlesztésével foglalkozik. Célja mind az online felületein, mind az általa vezetett konzultációk során egy olyan biztonságos tér megteremtése, ahol a hozzá fordulók megélései és traumái biztonsággal feltárhatók és közösen elbírhatók. Egy olyan világ megalkotásán dolgozik, amelyben a sebezhetőség, az egyediség és az érzékenység nem gyengeség, hanem erő és érték. Első könyve, a Mintatörés az érzelmi magányosság okait járja körül, és segít rátalálni önmagunkban a biztonságos kötődés képességére.

Timár Kriszta, a Délmagyarország újságírója közel 10 éve ír olvasmányélmény alapú könyvajánlókat a lap internetes felületére, így próbálva népszerűsíteni az olvasást. Tavaly ősszel közös projektbe fogott a Somogyi Könyvtárral: október óta ingyenes könyvklubot tart a bibliotékában, ahol minden hónapban más-más könyvet olvasnak együtt az érdeklődőkkel, majd azt, illetve az abban boncolgatott témákat a klubülésen közösen kibeszélik. Három alkalommal már szerző vendége is volt a könyvklubnak: Borbás Edinával, Lakatos Leventével és legújabb könyvének főszereplőjével, Kiara Lorddal, illetve Iglódi Csabával is találkozhattak személyesen a könyvklubosok és az írókat közvetlenül is kérdezhették műveikről. A könyvklub hírlevelére a Somogyi könyvtár oldalán keresztül lehet feliratkozni, ebben minden klub időpontjáról, vendégéről és közös olvasmányáról tájékoztatják a tagokat.

Kapcsolódó esemény:

Csirmaz Luca dedikál