Írások Szőnyi György Endre tiszteletére

  • 2023. június 13. (kedd) 16.00
  • Cafe Radnóti (Egyetem u. 2.)
 

A Fidele Signaculum: Írások Szőnyi György Endre tiszteletére című kötetet a szerkesztők – Kiss Attila, Matuska Ágnes és Péter Róbert (SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék) – ajánlják az olvasók figyelmébe, az ünnepelt részvételével.

 

 
 

Szőnyi György Endre szerteágazó hagyományokon és kritikai ösvényeken futó tudományos pályafutását végigkísérték a pecsétek, Dee nagy mágikus viaszpecsétjétől kezdve Böhme signatura rerumján keresztül a művészet- és társadalomtörténetben vizsgált különféle bullákig. Alanus ab Insulis versétől és az analógiás világmodelltől ihletve úgy
döntöttünk, hogy a jelen kötettel nem a pecséteket, a nagy jeleket vallatjuk, hanem mi ütünk pecsétet, maradandó jelet, hogy nyoma maradjon a tudós, kolléga, barát és mentor iránt érzett tiszteletünknek.
Szőnyi professzor nemzetközileg elismert tudósként és oktatóként akadémiai pályafutásának jóval több, mint négy évtizede alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott az angol nyelvű kultúrák oktatásában, kutatásában és terjesztésében. Az irodalomtörténet, irodalomelmélet, művészet- és kultúrtörténet területén szerzett széleskörű interdiszciplináris szakértelme lehetővé tette számára, hogy kitartó munkával előmozdítsa az anglisztika, a hungarológia, a kora modern művelődéstörténet, általában véve a humán tudományok ügyét Magyarországon és külföldön (részlet az előszóból)

Ajánló:
„Mindig nagy honvággyal jöttem vissza Szegedre…” – interjú Prof. Dr. Szőnyi György Endrével, a hazai anglisztika nemzetközileg is elismert képviselőjével (SZTE)
A kötet a Contenta repozitóriumban (SZTE)