Kontra Ferenc: A fiú

  • 2023. június 9. (péntek) 16.00
  • SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.), AudMin

(fotó: Magyar Írószövetség)

 

Kontra Ferenc József Attila- és Márai Sándor-díjas írót, a szegedi JATE egykori hallgatóját A fiú című novelláskötetéről (L’Harmattan) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdezi.

 

 
 

Kontra Ferenc novelláskötete fordulatos időutazásra invitál. A századelő világával indít. A szereplőknek még nevük sincs, a feszültség, az izgalmas jelenetek viszik előre a történeteket. A kötet címadó alakja, a fiú alakmása vonul végig a huszadik századon. Valójában sosem nő fel, a kamaszkor őszinteségével válaszol minden kihívásra. Középiskolás lesz, majd katona és békefenntartó valós veszedelmek forgatagában. Közben több generáció élményei peregnek le sok iróniával, boldog és fájdalmas jelenetekkel. A végkifejlet sem lehet más, mint az óceán végtelenbe nyíló horizontja, ahova a főhős tart.
Kontra Ferenc 1958-ban született, a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázott. Babérkoszorú-, Márai Sándor- és József Attila-díjas író.
Huszonhárom könyve jelent meg. Munkái nyolc nyelven olvashatók. Regényeire és novelláira az idegenség, a sehova nem tartozás, a lélektan sokrétegű ábrázolása, a váratlan fordulatokat hozó történetek és az önéletrajzi elemek jellemzőek.

Ajánló:
Részlet a kötetből (Litera)
„A létezés természetes rendje, hogy ünnepek és hétköznapok váltják egymást” – interjú Kontra Ferenccel (SZTE)