• 2024. június 19. (szerda) 17:00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti közösségi tér

Kontraszty – Megtalált szabadság

Kontraszty László szegedi származású festőművész életéről és pályájáról szóló, Kontraszty – Megtalált szabadság című könyv bemutatója

A festő unokájával, Kontraszty Lillával beszélgetnek Váraljai Anna és Andrási Gábor művészettörténészek.

Moderátor: Szabó Fruzsina, SZTE-BTK Szabadbölcsészet/Művészettörténet alapszakos hallgatója.

Fülszöveg:

A kötet Kontraszty László (1906-1994) festőművész életét, pályáját mutatja be két eltérő generációt képviselő művészettörténész – Andrási Gábor és Váraljai Anna – szemszögéből, korabeli dokumentumokkal, interjúkkal és fotókkal. Kontraszty Kállai Ernő műkritikus köréből indult a negyvenes években Lossonczy Tamás és Gyarmathy Tihamér barátjaként, pályatársaként, és a szocializmus 1960-1970-es évtizedeiben következetesen alakította ki zenei ihletettségű, az ő kifejezésével optikai zenének nevezett absztrakt festészetét.

Váraljai Anna (1981-) művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszékének egyetemi adjunktusa, ahol kortárs-és 20. századi művészettörténetet, műkritikaírást és műelemzést tanít. A tanítás mellett művészeti íróként és kurátorként is dolgozik. A Kontraszty Lászlóról írt monográfián kívül további két könyve, és közel 140 publikációja jelent meg. Szakterülete a magyar avantgárd művészet.

 

Dr. Andrási Gábor PhD  művészettörténész 1981-től 2007-ig az Óbudai Pincegaléria és az Óbudai Társaskör Galéria vezetőjeként dolgozott, ahol több száz kiállítást rendezett. Pályáját a Kassák Múzeumban, az MTA Művészettörténeti Intézetében és a Budapest Galériaban kurátorként folytatta. 2000–2022 között a Műértő folyóirat főszerkesztője volt. A Kállai Ernő Kör és a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar szekciójának tagja.

1977-től publikál, több kötet szerzője, társszerzője és szerkesztője; számos tanulmány, kritika, továbbá másfélszáz cikk, interjú, katalógus-előszó írója; tv-műsorok szerkesztője.

Kutatási területe a XX. századi és a kortárs művészet, különös tekintettel a klasszikus avantgárdra, a hatvanas évek új törekvéseire és a jelenkori nemzetközi színtérre.