• 2024. június 14. (péntek) 16:30
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), alagsori klub

ELMARAD (Teleki Pál Közép-Európája)

A Teleki Pál Közép-Európája című konferencián elhangzott előadásokból összeállított kiadvány bemutatója

Közreműködők: Zeman Ferenc levéltáros és Jeney László, a gödöllői Teleki Pál Egyesület elnöke

A Teleki Pál Közép-Európája című konferenciánkat a szoboravató ünnepség kísérőrendezvényeként tartottuk 2020. október 20-án. Az volt a célunk, hogy emléket állítsunk Teleki Pál munkásságának, hogy szélesebb körben ismertté tegyük, hogy mit is tett a lengyel menekültekért 1939-ben. 

Fontosnak tartottuk, hogy a tudományos tanácskozás alkalmával elhangzott előadások nyomtatott formában is elérhetőek legyenek. A kiadványban szereplő tanulmányok (Zeman Ferenc: Teleki Pál szegedi tevékenysége (1918-1941), Miklós Péter: „Viselem ezt a felelősséget teljes súlyával”. Teleki Pál és a trianoni békediktátum, Varga E. László: Teleki és a varsói csata, Szilassi Péter: Mit üzen a mának Teleki Pál földrajztudósi életműve?, Gulyás László: Teleki Pál külpolitikája a német–lengyel viszony kiéleződésének időszakában, 1939 márciusától 1939. szeptember 1-ig) három nyelven, magyarul, lengyelül és angolul szerepelnek a kiadványban. A lengyel és angol nyelvű tanulmányok fordítását szakfordítók végezték, a magyar nyelvű anyagokat pedig lektor gondozta. A kötet tudományos igénnyel, lábjegyzetekkel ellátva jelenik meg. 

Mivel Teleki Pál egészalakos szobrának szegedi avatóünnepségén részt vett egykori miniszterelnökünk dédunokája, Aidan Teleki is, ezért felkértük, hogy egy köszöntőben fogalmazza meg gondolatait politikus dédapjáról.