Csontos Márta: Futómadártávlat

  • 2023. június 15. (csütörtök) 17.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), zeneszoba
 

Kitárulkozás és önfelmutatás – Csontos Márta Futómadártávlat (Hungarovox) című verseskötetének bemutatója

Beszélgetőtárs: Szafián Zsuzsanna író
Versmondó: Antal Anikó
Gitárzenével közreműködik: Szalkai Sándor

 

 
 

Csontos Márta egy pusztulóban lévő létfilozófia alapjait próbálja összerendezni az élet nagy játszóterén. Verseiben a hétköznapok stációit járja végig – követve a végtelenben otthont kereső pillanatot, a férgessé vált időt, a jelenbe zsúfolt hiányt, a magunkra találást, a feltételes mód szabadságát, a mindennapjainkat körülvevő digitális őrületet, a médiauralom bomlasztó hatásait. Írásaiban visszatükröződik az orwelli (vagy talán madáchi) abszurd lét: az Istentől elforduló világ, az „emberszabású rosszakarat”, a bábu-szerepre kárhoztatott és jövőtlenségtől szenvedő, vakon vegetáló generáció víziója.
Mindemellett azonban mégsem temetni készül az embert, hanem felébreszteni. A remény és a tenni akarás már a kötet első versében is hangsúlyt kap. Mindkét fogalom a létezés alap-feltétele. Remény nélkül nincs élet. A tenni akarás pedig a felcsillanó remény megvalósításához nélkülözhetetlen.
Csontos Márta – a hagyományos líraeszmény jegyében – gondolatokat igyekszik közvetíteni. Azon alkotók közé tartozik, akik még üzenni próbálnak ennek a múltjából kivetkőzte-tett, gyökereit veszített világnak – remélve, hogy nem üres lapon kucorognak majd a szavai… „Itt most megint arat a tél” – írja keserű hangon. Reménykedjünk a szerzővel, hogy kikeveredünk a „nagy szennyesládából”, és ismét egérutat nyerünk… (Oláh András)

 

Ajánló:
A szerző a Wikipédiában
Csontos Márta versei