Reke Balázs: Túl közel

  • 2023. június 7. (szerda) 16.00
  • SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.), AudMin
 

Reke Balázs (SZTE BTK Klasszika-filológia BA, Vizuális Kultúratudomány/Filmkultúra MA végzett hallgató) Túl közel című prózájáról (Napkút Kiadó) beszélget Lázárné Csernus Anikóval (SZTE NKI Alma Mater).

 

 
 

A regényben adva van egy város, amelynek közösségében megtalálható az egyszerű ember ugyanúgy, mint a gazdag „kizsákmányoló”, ahogy azt a westernekben megszokhattuk. A két oldal körülbelül kiegyenlíti egymást. Ide érkezik meg egy Harsányi Nándor nevű ember, aki egyébként egy sorozatgyilkos. Egy átlagos westernben a főhős legtöbbször a nép oldalára állna, ez a Túl közelben szerintem nem ilyen egyértelműen fekete-fehér.
A cím az értelmét egyébként inkább az olvasás után nyeri el. Vannak olyan személyek, akikhez nem szerencsés túl közel kerülni, ez az én meglátásom ezzel a kérdéssel, mármint a regény címével kapcsolatban. Azért nem, mert a közelségük csak pusztulást von magával. Az embereknek mégis az van a fejében, a lelkében, hogy szeretnek benézni a túloldalra, megismerni, mi van ott. (tiszatajonline.hu)

Ajánló:
„Az emlékezet egyszerre lehet keserédes és alapos szűrő is” – interjú Reke Balázzsal (sztealmamater.blog.hu)
„A saját stílusommal az általam vélt irodalmi szépségre törekszem” (tiszatajonline.hu)