Szemtől szemben – megzenésített versek

  • 2023. június 7. (szerda) 17.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4), 1. emeleti közösségi tér
 

Vajdasági költők megzenésített versei (Az est címét Pap József verse ihlette.)

A verseket Kónya Sándor saját dallammal, gitárkísérettel adja elő.

A költemények két évszázad alkotásait tartalmazzák, főleg Bácska és Bánság területéről, s a következő alkotók művei kerülnek bemutatásra: Sziveri János, Gulyás József, Kosztolányi Dezső, Rónay István, Szenteleky Kornél, Pap József, Jung Tamás, Tóth Béla, Szinta János, Szalkay Kanyó Leona, Fehér Kálmán, Nagy Zsuzsa, Csorba Béla, Bogdán József, Balogh István, Csík Mónika, Cs. Simon István, N. Czirok Ferenc.

Kónya Sándor a délvidéki Csókán született, tanárember, néprajzkutató és megzenésített versek előadója. Alapképzettsége gépészmérnök, de a zentai zeneiskola elvégzése után az irodalom és az előadó művészet felé is fordul. Vajdaságban, Magyarországon, Erdélyben számtalan könyvbemutatón, irodalmi rendezvényen, ünnepségen lépett fel. A zentai kis Szent Teréz templom felszentelésének tiszteletére – 2017-ben – az általa szerzett himnuszt adták elő az avató ünnepségen.
Kónya Sándor ma is Csókán él és alkot.

A helyszínen megvásárolható a Zenélő ember című kötet, mely a népzenegyűjtőként is elismert Kónya Sándor születésnapjára jelent meg a Délvidéken.

A program a VMDK szegedi tagozata és a Somogyi-könyvtár közös szervezésében valósul meg.