Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése

  • 2023. június 14. (szerda) 17.00
  • Nemzetiségek Háza (Osztróvszky u. 6.)
 

Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése (Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület)
A magyarul 2023-ban megjelent könyv szerkesztője és fordítója Karol Biernacki, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának igazgatója, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja és Rotár Krisztina, az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltárának levéltárosa. Velük beszélget Karsai Attila, a Nemzetiségek Háza intézményvezetője.

 

 
 

Witold Pilecki 1901. május 13-án született Olonyecben, 1918-tól a lengyel hadseregben szolgált, majd 1919-1921 között részt vett a lengyel–bolsevik háborúban. A II. világháborúban megszervezte a megszállt Lengyelország első földalatti szervezetét, a Titkos Lengyel Hadsereget. 1940 szeptemberében egy utcai razzia során hagyta, hogy a németek elfogják, így került Auschwitzba, ahol ellenállási mozgalmat szervezett és folyamatosan tájékoztatta a lengyel földalatti hatóságokat a koncentrációs táborban történtekről.
Miután 1943 áprilisában megszökött az auschwitzi táborból, részt vett az 1944-ben kitört varsói felkelésben. Elfogása utána a németek hadifogolytáborba szállították, melynek felszabadítása után csatlakozott Anders tábornok olaszországi csapataihoz. A világháború befejezése után Lengyelországban maradt és folytatta hírszerzői tevékenységét, a szovjetek által elkövetett bűnökről gyűjtött információkat. 1947. május 8-án a kommunista állambiztonsági szolgálat letartóztatta, végül több vádpont alapján halálra ítélték. 1948. május 25-én végezték ki.

 

Ajánló:
Önként hurcoltatta magát Auschwitzba Witold Pilecki
Tényszerűen a leírhatatlanról – Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése