Tóth Marcell: Szegedi vitézek, vitéz szegediek

  • 2023. június 10. (szombat) 17.30
  • Dugonics tér, színpad
 

A Szegedi vitézek, vitéz szegediek. A vitézi rend és Szeged (Areion) című kötetről Bene Zoltán beszélget a szerzővel, Tóth Marcell-lel.

A könyv ismerteti a Vitézi Rend helyi történet, valamint több mint 750, a címet saját hősiességével elnyerő vitéz életpályáját is bemutatja.

 

 
 

Több ​mint száz év telt el az első világháború befejeződése és az első vitézek felavatása óta. Töredezett fotókon a kitüntetéssorok alatt megcsillanó vitézi jelvények, levéltárak raktáraiban őrzött dokumentumok, múzeumok polcain dobozokba rejtett okmányok, a leszármazottak egyszerre élő és halványuló emlékképei, magángyűjtők szorgalma őrzi az egykori vitézek emlékét.
Ők voltak a szegedi 46-osok, akik a balkáni, az orosz, az olasz fronton harcoltak, ők voltak az ötös honvédek, akik éhségtől, hidegtől gyötörve kitartottak Przemyśl körülzárt erődjében, ők voltak a hármas honvédhuszárok, akik mint ércbe öntött szobor, kivont karddal ülték meg lovaikat, majd lövészárkokba, géppuskák mögé szorultak, ők voltak a 7. utászzászlóalj tagjai, akik a legnagyobb ellenséges tűzben is felépítették a hadihidakat. És ők voltak azok, akik a vesztes világháború után a Kárpát-medence minden szegletéből inkább a trianoni Magyarországra települtek, hogy sokszor a semmiből felépítve új egzisztenciát teremtsenek maguknak. Nem egy esetben ők maguk, vagy vitézi várományosként avatott fiaik, fiaik bajtársai a következő világháborúban is részt vettek, újabb kitüntetéseket érdemeltek ki, többen életüket áldozták a Hazáért. (Részlet a bevezetésből)

 

Ajánló:
A haza hűséges hősei (Demokrata)